Ook student wil veilig wonen

Komende weken starten meer dan 700.000 studenten weer aan een nieuw collegejaar. Meer dan de helft hiervan woont zelfstandig en niet meer thuis. Een goed moment om even na te denken over inbraak en brandveiligheid.

Vooral de grote steden zijn in trek bij de studenten: Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Groningen. Studenten wonen meestal op kamers met gedeelde voorzieningen of studio’s en appartementen met eigen voorzieningen. Ze huren bij (studenten) coöperaties, particuliere verhuurders en familie/kennissen.

 

Foto studentenkamer

 

Wie is verantwoordelijk voor brandveiligheid

Hoewel de gebouweigenaar/verhuurder verantwoordelijk is voor de brandveiligheid van het gebouw, moeten de huurders zelf zorgen voor veilig gebruik van het pand. Het is goed om bij het kiezen van een kamer of studentewoning na te gaan of de verhuurder zijn zaken op orde heeft. Er moet bijvoorbeeld een rookmelders (of brandmelders) zijn en voldoende (gecontroleerde) blusmaterialen. Let ook op vluchtwegen en branddeuren.

De huurders moeten samen zorgen dat het studentenhuis ook brandveilig wordt gebruikt. Geen rookmelders afplakken, batterij tijdig vervangen, vluchtwegen en blusmiddelen vrij houden en de branddeuren dicht. Bij een brand is vaak niet duidelijk wie er thuis is. TIP: hang een aanwezigheidsbord op voor alle huisgenoten.

Check dus of alles ook daadwerkelijk veilig is. Je kunt dan zelf maatregelen nemen of de verhuurder en andere huurders hierop aanspreken. E ook de: Brandveiligheid Check.


Mobiel en laptop zijn zo weg

Ook inbraak komt veel voor in studentenhuizen. Studenten zijn een gemakkelijke prooi. In Groningen alleen vonden in 2015 zo’n 240 inbraken plaats bij studenten. Vaak zijn meerdere studenten de dupe. Vooral mobiele telefoons en laptops worden gestolen. Niet moeilijk als alles op het bureau ligt en het raam open staat… Ook gebeurt het dat vreemden worden binnengelaten, die zeggen dat ze voor een huisgenoot komen. Wees dus alert.


Beter beschermd. Bel Betecom!

Meer weten over brandpreventie in de woning en inbraakbeveiliging? Bel ons gerust voor advies op maat.

 

Ik Woon Veilig PlanAdviesaanvraag

Adviesaanvraag

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief