Woningen

Periodiek onderhoud helpt vergiftiging koolmonoxide (CO) in huis voorkomen

1/2/2019
In iedere woning zijn technische installaties aanwezig. Denk aan de cv-installatie, elektra en alarminstallatie. We leven en slapen er dagelijks tussen. In studentenhuizen, ouderenwoningen en woningcomplexen zelfs met velen tegelijk. Cv- en elektrische installaties kunnen bij slecht onderhoud serieuze veiligheidsrisico’s geven. Denk aan brand, rook- en koolmonoxidevergiftiging. En aan een slecht functionerend brandalarmsysteem heeft u dan weinig. Daar zijn we ons niet altijd van bewust. Deskundige installatie en periodiek onderhoud is daarom meer dan gewenst.

Vergiftiging koolmonoxide in huis

Periodieke onderhoud van je cv-installatie en brandalarminstallatie is niet verplicht. Sommige verzekeraars eisen dit wel. Gelukkig laten veel woningbezitters de installaties wel controleren. Toch worden we regelmatig opgeschrikt door berichten waarbij koolmonoxide in het geding was. Het gevaarlijke van met name koolmonoxide is dat je het niet merkt. Naast giftig is het gas ook zeer brandgevaarlijk.

Koolmonoxide kan veroorzaakt worden door een slecht werkende cv-ketel, een meestal open gasgeiser met onvoldoende afvoer van verbrandingsgassen of een verkeerd afgestelde installatie. Deze incidenten zijn voor een belangrijk deel terug te voeren tot onvoldoende of niet vakkundig onderhoud en gebruik van verouderde apparatuur. Vakkundig onderhoud kan dit voorkomen. Toch raken jaarlijks tientallen mensen gewond door cv-ketels en vallen er gemiddeld elk jaar 10 doden door koolmonoxidevergiftiging.

Brandpreventie woning

Brandmelders worden al breed gebruikt in woningen, de volgende stap is de montage van een koolmonoxidedetector. Wie verstandig is, verlaagt het risico op koolmonoxidevergiftiging. Het kost slechts enkele tientjes…

Wilt u brandpreventie in uw woning echt goed aanpakken, laat dan de brandrisico’s in uw woning in kaart brengen en een passend beveiligingsplan opstellen met de juiste brandveiligheidsmaatregelen. Denk hierbij ook aan het afsluiten van een service- en onderhoudscontract.

Risico’s van Koolmonoxide (CO)

 • Kleur- en geurloos gas
  Koolmonoxide (CO) is een kleur- en geurloos gas dat vrijkomt bij verbranding.
 • CO = gevaarlijk
  De vrijgekomen rook inademen bij brand is gevaarlijk omdat het dodelijk kan zijn.
 • Jaarlijks elf doden door koolmonoxidevergiftiging
  150 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis en honderden worden behandeld op de Spoedeisende Hulp

Gevolgen van CO-vergiftiging

CO-vergiftiging herken je aan:

 • Hoofdpijn - Duizeligheid
 • Misselijkheid - Overgeven
 • Vermoeidheid - Slaperigheid
 • Versnelde hartslag
 • Verwarring

Bij een hoge concentratie raak je bewusteloos, in coma of overlijd je.

Beter beveiligd. Bel Betecom

Ook als het gaat om bescherming tegen brand, rook- en koolmonoxidevergiftiging, helpen wij graag en deskundig. Sommige brandpreventie-maatregelen kunt u zelf nemen. Optimale brandbeveiliging in huis is maatwerk en vereist deskundige risico-inventarisatie en advies. Hiervoor heeft u de hulp nodig van een Gecertificeerd Borg Technisch beveiligingsbedrijf. Betecom is al meer dan 25 jaar gebrand op veiligheid. Op basis van een risico-inventarisatie kunnen wij de juiste combinatie van beveiligingsmaatregelen adviseren. Natuurlijk zorgen wij ook voor deskundige installatie, service en onderhoud.

Lees meer over koolmonoxide in huis:

CO-vergiftiging in huis moeilijk te herkennen

Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via info@betecom.nl
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.