Brand

CO-vergiftiging in huis moeilijk te herkennen

8/5/2018

Slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging hebben vaak al langer last van de symptomen. Maar omdat deze op die van griep lijken en de incidenten vaak in de winter en dus rondom een griepperiode plaatsvinden, herkennen zowel de slachtoffers als artsen het niet. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar.

Wat is koolmonoxidevergiftiging (CO-vergiftiging)

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Waarschijnlijk is het aantal slachtoffers veel hoger, omdat de symptomen niet altijd worden herkend.

Symptomen van CO-vergiftiging

  • lichte hoofdpijn,
  • misselijkheid,
  • overgeven en
  • vermoeidheid
  • verward en slaperig
  • versnelde hartslag

Blootstelling aan hoge concentraties koolmonoxide hebben bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

 

 

Maatregelen tegen koolmonoxidevergiftiging in huis

Om koolmonoxidevergiftiging (CO-vergiftiging) te voorkomen kun je zelf veel doen. Ventileer, controleer en alarmeer is het advies. Goed en jaarlijks onderhoud van je gastoestellen door een erkend bedrijf voorkomt lekkage. Plaats daarnaast een CO-melder aan het plafond in iedere ruimte met een gastoestel. Denk aan het ketel hok, kamers met gashaard, keuken en douche met geiser. En eventueel extra CO-melders in andere kamers op ademhoogte. Plaats nooit koolmonoxide melders naast luchtinlaten, lucht-uitlaten of achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Let goed op bij aanschaf van een CO-melder

Als je een CO-melder aanschaft, let dan goed op de kwaliteit. Kijk hier voor een overzicht van de kwaliteit van CO-melders. Kies bij de aanschaf ook niet voor een combimelder waarbij een rookmelder en een koolmonoxidemelder in één apparaat zijn gevoegd. Een koolmonoxidemelder moet op een andere locatie geplaatst worden dan een rookmelder! Je kunt je koolmonoxide en rookmelder wel laten aansluiten op uw brand- en inbraakalarmsysteem.

 

Preventie brand en koolmonoxide in je huis

Meer weten over koolmonoxide- en brandpreventie in huis? Bel Betecom: 0341 426000. Lees meer in brochure koolmonoxidevergiftiging

Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via [email protected]
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.