Brand

Blussers - De Juiste Brandblussers

13/1/2020

Blussers - De Juiste Brandblussers

Handbrandblussers, ze zijn belangrijk bij het voorkomen van brand (met mogelijke grote financiële schade als gevolg). Blussers zijn gevuld met verschillende soorten blusmiddel. Je hebt bijvoorbeeld schuim-, poeder- of CO2 blussers.

Maar niet elke blusser kan ingezet worden voor elke brand. Zo kunnen bijvoorbeeld poederblussers blussers niet ingezet worden voor een “vlam in de pan”. Welke blusser geschikt is voor welke brand kun je vaak zien aan de brandklassen die aangegeven zijn op de fles zelf.

Brandklassen?

Er zijn 5 soorten brandklassen: A, B, C, D, F. In de infographic hiernaast heb je een goed overzicht wat onder welke klasse valt.

Overzicht Brandklassen uitgelegd

Blusratings

Op de flessen zelf staan vaak ook nog waarden als bijvoorbeeld: 34A, 183B, 40F, ook wel genoemd de blusratings. Deze waarden refereren aan proeven waarmee de blussers getest worden. Hieraan kan je zien tot welke grootte een brand er geblust kan worden.
Zo staat 34A voor een stapel brandend hout van 3.4m * 3.4m. De B & F worden uitgedrukt in het aantal (maximale) liters waarbij de blusser ingezet kan worden.

Wettelijke Eisen

Vanaf bepaalde grootte blusmiddelen gelden wettelijke regels. Zo zijn blussers van 6L en groter geschikt voor winkels, kantoren, bedrijfspanden, woningen (met rieten dak) e.d. Deze zijn (vanuit bouwbesluit) wel verplicht om minimaal 1x per 2 jaar gecontroleerd te laten worden. Maar let op: vanuit ARBO wetgeving dienen de blussers elk jaar gecontroleerd te worden.

Het onderhoud dient door REOB gecertificeerde bedrijven uitgevoerd te worden. Zij beschikken over de juiste kennis en kunde om dit op een correcte en betrouwbare manier te doen. 

Betecom is zelf ook REOB gecertificeerd, en kunnen je informeren wat voor jouw bedrijf de juiste keuzes zijn. Wil je graag meer informatie, neem dan contact op via het onderstaande formulier.

Links naar blusmiddelen:

Wil je graag meer weten over specifieke brandblussers en hoe je ze het beste kan inzetten, dan kan je via de onderstaande links deze informatie vinden.


Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via info@betecom.nl
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.