Vlam in de pan, meteen ben je geneigd te gaan blussen met water. Maar wist je dat dat enorm gevaarlijk is. Daarvoor zijn er speciale vetbrandblussers. Deze blussers zijn speciaal gemaakt voor in de keuken en horecagelegenheden.
Zulke branden zijn vaak te wijten door een vergeten pan op het vuur, vervuild/oud vet of gebrekkige temperatuurbeveiligingen op apparaten.
Vetbrandblussers zijn een variant op de schuimblussers en geschikt voor vetbranden. Ze zorgen ervoor dat de temperatuur van het vet daalt waardoor het vuur uit gaat.
Deze type blussers hebben brandklasse F. Er zijn ook combinatie blussers te vinden (zoals ABF blussers). Deze soort blussers zijn dus erg breed inzetbaar.
Brandend vet kan ook thuis voorkomen. Dat moet je dan ook nooit blussen met water. Wij vertellen je waar je op moet letten
Water moet je nooit gebruiken bij een vetbrand, dit zorgt voor nog grotere steekvlammen en enorm veel stoomontwikkeling.
Organisatorische maatregelen zijn preventieve maatregelen die je kan nemen om de kans op inbraak, diefstal en overal te verkleinen. Veel maatregelen hiervan kan je zelf al nemen.
Rookmelders houden in de gaten of er thuis geen brand ontstaat. Dit doen ze eigenlijk elk moment van de dag.
Met brandmeldinstallaties wordt een beginnende brand gemiddeld 13 minuten eerder ontdekt. Zo kunnen alle aanwezigen op tijd geëvacueerd worden.
Organisatorische maatregelen bij brand zijn alle maatregelen die je kan treffen om te voorkomen dat er brand ontstaat, zich snel uitbreidt en rook zich snel ontwikkelt.
Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing