Winkels

Bouw- en supermarkten vaak slachtoffer inbraak en diefstal

27/6/2019

Preventie winkelinbraak: organisatie

Volgens onderzoekers van een Italiaanse universiteit is vorig jaar in West-Europa voor 1,8 miljard euro uit winkels gestolen. In Nederland en België zou het vooral gaan om artikelen uit bouwmarkten en supermarkten. De schade kan hoog oplopen en je continuïteit kan in gevaar komen. Wat kun je doen om het risico op winkelinbraak en diefstal te beperken?

De onderzoekers van de Universitá Cattolica del Sacro Cuore uit Milaan hebben winkeliers benaderd uit elf Europese landen, waaronder België en Nederland. Samen hebben die ondernemingen 24.000 winkels. Daarnaast werden de diefstalcijfers van nog eens ruim 3.500 winkels geanalyseerd. Nederlandse winkeliers hebben vooral last door de voor dieven gunstige dichte infrastructuur en de nabijheid van landsgrenzen. Dat laatste speelt vooral mobiele bendes in de kaart.

Bouwmarkten en supermarkten

Volgens de onderzoekers werkt ook het afschaffen van caissières winkeldiefstal in de hand. Ondanks de controles is deze manier van afrekenen volgens Van Wuyckhuyse lang niet waterdicht. Volgens hem worden in Nederland vooral artikelen uit bouwmarkten en supermarkten gestolen. In supermarkten zijn kaas, vlees, cosmetica, drank en chocolade favoriet bij dieven. Winkeliers verwerken de schade in de prijzen van de producten, stelt Checkpoint Systems.

Dankzij geautomatiseerd voorraadbeheer wordt ook steeds duidelijker wat de schade is. Volgens de politie wordt echter nog veel te weinig aangifte gedaan, waardoor het fenomeen niet de noodzakelijke prioriteit krijgt. (Bron: Beveiliging Nieuws)

Wat te doen tegen winkelinbraak?

Het voorkomen van een winkelinbraak is vaak de optelsom van een aantal maatregelen: organisatorische, bouwkundige, elektronische maatregelen en navolging. Deze vormen een keten en is zo sterk als de zwakste schakel. Hieronder staan een aantal organisatorische maatregelen die helpen het risico op inbraak en schade te verkleinen:

Een overzichtelijke winkel ontmoedigt

• Winkelrekken en kasten tot 1,50 meter hoog

• Etalages zonder achterwand met goede doorkijk

• Kledingbranche: hang de kledinghangers ‘om en om’ in de rekken, zodat meenemen van meerdere exemplaren lastig wordt.

Wisselen patronen helpen

Inbrekers verkennen je winkel en houden het pand vaak lange tijd in de gaten voor ze toeslaan. Maak het hen niet te makkelijk en wijzig uw dagpatronen regelmatig, zoals:

• Laad- en lostijden

• Kassatellingen

• Schoonmaak

• Openings- en afsluitprocedure

Beperk contant geld in de kassalade

Contant geld is aantrekkelijk. Zorg dat je nooit veel contant geld in de winkel hebt.

• Promoot pinbetalingen bijv. met een app (Rabo SmartPin)

• Leeg regelmatig in een afstortkluis

• Geef dit aan met bijv. stickers

Risico op winkeldiefstal en inbraak verkleinen

Bovenstaande tips helpen je die organisatorische maatregelen te nemen die het risico op inbraak en diefstal in je winkel verkleinen. Voor advies en installatie raadpleeg een erkend beveiligingsbedrijf zoals Betecom. Wij maken een risicoanalyse, adviseren over de totale beveiligingsketen, de juiste beveiligingsmaatregelen en ontwerpen en installeren desgevraagd het complete beveiligingssysteem. Neem contact op voor deskundig advies en een persoonlijke kennismaking.

#betecom #beveiliging #diefstal #erkend #beveiligingsbedrijf #inbraak #winkel

Gerelateerd nieuws

Geen gerelateerd nieuws.

Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via info@betecom.nl
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.