Particulier

Met kleine blusmiddelen in huis red je levens

16/1/2020

Het grootste deel (circa 2 van de 3) van de fatale branden ontstaat door menselijk handelen, met als meest voorkomende brandoorzaak onvoorzichtigheid bij roken (33%), gevolgd door koken (13%). Branden ontstaan vaak klein en kunnen zelf worden geblust wanneer je er snel bij bent en de juiste blusmiddelen gebruikt. Met kleine blusmiddelen in huis red je levens.

Brandblusser in huis

Uit onderzoek van Ipsos, onder ruim duizend volwassen Nederlanders, blijkt dat twee op de vijf van hen die in een huishouden van vijf personen of meer wonen, aangeven een brandblusser in huis te hebben. 10% heeft zelfs meerdere brandblussers in huis. In éénpersoonshuishoudens heeft slechts een kwart een brandblusser in huis. Van de jongeren (18-34 jaar) geeft 39 procent aan één of meer brandblussers in huis te hebben. Dit is meer dan binnen de andere leeftijdsgroepen, waar een kwart een brandblusser in huis heeft. Van de mensen die geen brandblusser in huis hebben, geeft 77 % aan dat dit komt omdat ze hier nooit aan gedacht hebben. 12 % vindt een brandblusser te duur.

Mensen die wel een brandblusser hebben, gebruiken meestal een poeder- of een schuimbrandblusser in huis. Het meest voorkomende formaat brandblusser in Nederlandse huishoudens 2 kilo/liter.

De meeste mensen hebben een poeder- of een schuimbrandblusser in huis

Naast brand door roken, komen veel mensen om door brand bij het koken. Bijvoorbeeld door een vlam in de pan, een haperende frituurpan of afleiding tijdens het koken. Meestal gaat het in de keuken om een vet- of oliebrand. Dit vereist het juiste blusmiddel.

Voor het blussen van een vetbrand is een blusser brandklasse F nodig. Brandblussers met een aanduiding ABF zijn breed inzetbaar en geschikt voor alle brand in en rondom het huis. Ook vetbranden.

Is een brandblusser een goed alternatief voor een blusdeken?

Ja! Een brandblusser is een goed en veilig alternatief voor een blusdeken, zeker in de keuken. Het voordeel van een brandblusser is dat je de brand van enige afstand kunt blussen. Dit voorkomt de kans op aanraking en verbranding. Het schuim of poeder van de brandblussers geeft wel meer rommel.

Gebruik gecertificeerde blusdekens

Blusdekens zijn de laatste tijd vaak in het nieuws geweest. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft blusdekens getest. Maar liefst een derde van de onderzochte blusdekens vloog in brand bij een poging een vet- of oliebrand te blussen. Blusdekens die voldoen aan de EN-1869 norm zijn wel geschikt om vet- en oliebranden te blussen. Verder is het belangrijk om te controleren of de blusdeken een certificaat heeft, dat aantoont dat de blusdeken geschikt is (F).

Brandveiligheid in huis

Om de brandveiligheid van je woning te vergroten en je persoonlijke veiligheid en die van je naaste te vergroten, is het verstandig om de juiste kleine blusmiddelen in huis te hebben. Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Denk aan een blusdeken en brandblusser. En vergeet natuurlijk niet rookmelders op te hangen in huis!

Betecom, gebrand op veiligheid

Als Kiwa-gecertificeerd beveiligingsbedrijf zijn we gebrand op jouw veiligheid. We adviseren en helpen je daar graag bij. Bel of mail Betecom voor deskundig beveiligingsadvies, brandbeveiliging al dan niet gecombineerd met een inbraakalarminstallatie en advies over blusmiddelen.

#betecom #veiligheid #brandbeveiliging #woning #blusmiddelen #huis #brandblusser #vetbrand

Gerelateerd nieuws

Geen gerelateerd nieuws.

Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via info@betecom.nl
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.