Brand

Vergroot vluchtveiligheid met sprinklers

27/2/2020

Sprinklers dragen bij aan het vergroten van de vluchtveiligheid. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Sprinklerbeveiliging verlengt in alle gevallen de beschikbare verblijfstijd. In grote en hoge ruimten is dat effect het grootst, waardoor de kans op letselschade flink wordt gereduceerd. In lage ruimten is dat effect minder groot. Toepassing van sprinklers als onderdeel van een totaalconcept brandveiligheid vergroot het effect en voorkomt een automatisch afbrandscenario.

Overleven met of zonder gezondheidsschade?

Ruud van Herpen onderzocht (opdracht VSI en EFSN) welke bijdrage sprinklers kunnen leveren aan de persoonlijke veiligheid. In een serie brandscenario’s werd het effect van sprinklerblussing onderzocht. Conclusie: sprinklers verlengen in alle situaties de verblijfstijd. In grote en hoge ruimten is dat effect het grootst, waardoor de kans op letselschade flink wordt gereduceerd. In lage ruimten is dat effect minder groot. Waarschijnlijk omdat de rook hier in het ruimtevolume opmengt.

Brand in kleine ruimtes snel gevaarlijk

Bij brand in een kleinere ruimte, zoals in een corridor die als vluchtroute wordt gebruikt, wordt de situatie in de brandruimte snel gevaarlijk. Hier is ook bij sprinklerbeveiliging de kans op letselschade groot, maar wordt de overleefbaarheid belangrijk verbeterd. Sprinklers zorgen dat de druk- en hitte-opbouw stopt en rook zich minder verspreiding.

Bij het ‘stay in place-principe’ zijn sprinklers een absolute voorwaarde. Dit gaat uit van zeer beperkt ontruimen. De ruimten die niet ontruimd worden, moeten dan wel gegarandeerd rookvrij blijven.

“90 procent van de branddoden vallen in de brandruimte. Smeulbranden kunnen zorgen dat een sprinkler niet wordt geactiveerd (Van Liempd - IFV).”

Sprinklerinstallatie als deel van totaalconcept

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat een sprinklerinstallatie is geïntegreerd in een totaalconcept voor brandveiligheid.

Sprinkler voorkomt automatisch afbrandscenario

Hoe eerder de sprinkler wordt geactiveerd, hoe minder schade en hoe groter het levensreddend-effect. “Ook vanuit de operationele brandweeroptiek is sprinkler een belangrijke aanvulling op de eisen van het Bouwbesluit. Met zo’n automatisch blussysteem is een brand beheersbaar en blusbaar en is een brand in een groot bouwcompartiment niet automatisch een afbrandscenario. Je hebt als het ware je eigen brandweerman aan het plafond. Die waarde moeten gebouweigenaren zich realiseren!”, aldus Ruud van Liempd. (bron: brandveilig.com)

Beter beveiligd. Bel Betecom

Bent u benieuwd hoe een sprinklerinstallatie, het uitbreiden of integreren hiervan in een bestaand systeem de brandbeveiliging in uw gebouw kan vergroten? Neem dan contact op met Betecom. Wij adviseren u graag. Bel 0341-426000.

#betecom #veiligheid #brandbeveiliging #sprinkler #brandinstallatie #gebouw

Gerelateerd nieuws

Geen gerelateerd nieuws.

Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via info@betecom.nl
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.