Brand

In-dak zonnepanelen op het dak hoger brandrisico

12/3/2020

We plaatsen steeds meer zonnepanelen op onze daken. Hoe zit het met het brandrisico van zonnepanelen op je woning? Lees meer over de brandrisico’s van zonnepanelen op je dak.

Momenteel liggen zo’n 712.000 systemen met zonnepanelen op de Nederlandse woonhuisdaken, waarvan 170.000 geplaatst in 2018 (bron NRC). Volgens de Consumentenbond zou 1 op de 10 huishoudens zonnepanelen hebben. Het gaat inmiddels dus om aanzienlijke aantallen. Het aantal incidenten op jaarbasis is nog geen 1%. Toch deed ECN/TNO onderzoek in samenwerking met RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Soorten PV-systemen

Er bestaan 4 soorten PV-systemen:
• Systemen op platte daken
• Op-dak systemen
• In-dak systemen
• Grond- of watergebonden systemen (zonneparken).

‘PV-panelen’ is de technische benaming voor zonnepanelen, zonnepanelen die door middel van zonlicht stroom opwekken. De afkorting PV komt van ‘Photo Voltaic’ (licht stroom).

Brandoorzaken zonnepanelen op daken

Brandincidenten vonden met name plaats bij in-dak systemen (zonnepanelen zijn onderdeel zijn van de dakbedekking). Bij op-dak systemen vinden minder incidenten plaats. Daar worden de panelen op de dakbedekking (meestal pannen) gemonteerd.

Hoge temperatuur en gebrek aan ventilatie

Naar schatting betreft 30% tot 80% van de branden in-dak systemen, deze liggen erg dicht op de onderliggende lagen met mogelijk brandbare isolatiematerialen en folies. Een op-dak systeem ligt vaak op onbrandbare pannen en op enige afstand. Door een combinatie van de felle zon en een te geringe afstand tussen de zonnepanelen en het dakbeschot kan de temperatuur te hoog opgelopen. Gebrek aan ventilatie, in combinatie met de hoge temperatuur en een hoge energieproductie geeft een verhoogd brandrisico. De aansluitkastjes of de kabels kunnen oververhit raken en het dak vlamvatten.

Ook het gebruik van ondeugdelijke verbindingen is vaak een verdacht risico. Het gebruik van connectoren van 2 verschillende merken in één verbinding en onvakkundig monteren van de stekkers met ondeugdelijk gereedschap komen vaak als oorzaak van brand naar voren.

Kwaliteitsregelingen

Er bestaan kwaliteitskenmerken als “Zonnekeur” (Holland Solar en Techniek Nederland, voormalige Uneto-VNI) en Duurzame Energie Prestatie Keur (DEPK). Je verzekeraar brandbeveiliging kan eisen stellen de kwaliteit van montage van zonnepanelen op je dak.

Betecom, gebrand op veiligheid

Als Kiwa-gecertificeerd beveiligingsbedrijf zijn we gebrand op jouw veiligheid. We adviseren en helpen je daar graag bij. Bel of mail Betecom voor deskundige brandbeveiliging in en om je woning.

#betecom #veiligheid #brandbeveiliging #woning #zonnepanelen #huis

Gerelateerd nieuws

Geen gerelateerd nieuws.

Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via info@betecom.nl
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.