Inbraak

Een plofkraak naast je bedrijf, het zal je maar gebeuren

30/1/2020

In 2019 zijn meer dan 61 geldautomaten opgeblazen. 40% meer dan het jaar daarvoor. Door de steeds zwaardere explosieven die worden gebruikt is de schade vaak enorm. Particulieren kunnen meestal een beroep doen op hun opstalverzekering, maar dat geldt niet voor ondernemers. Hun veiligheid en toekomst is in het geding.

Het is te vaak in het nieuws: Een geldautomaat opgeblazen, waarbij woningen en bedrijven gedeeltelijk zijn verwoest. De afgelopen jaren zijn veel ondernemers gedupeerd, nadat een in hun gebouw bevestigde geldautomaat het doelwit van plofkrakers was. Het blijkt voor hen bepaald niet eenvoudig om de schade op de bank of de verzekeraar te verhalen. Want in veel polissen wordt de schade door ontploffingen uitgesloten van dekking.

Schade aan pand en omzet

Behalve de kosten voor herstel, ontstaan hierbij ook kosten doordat winkels tijdelijk moeten sluiten. Het gebrek aan verzekering, gemis van inkomsten en gevoel van onveiligheid is een groot probleem. Uit cijfers blijkt dat bij een brand de helft van de getroffen ondernemers binnen een jaar failliet is.

Preventieve maatregelen

Vanwege het gevaar dat een plofkraak oplevert voor omwonenden, winkels en bedrijven nabij een geldautomaat, zijn alle geldautomaten die buiten staan vanaf december 2019 tussen 23.00 en 07.00 uur uitgeschakeld. Dit moet vooral plofkraken volgens de zogenoemde pizzaschuifmethode voorkomen. Naast de sluiting, worden automaten met een verhoogd risico zoveel mogelijk verplaatst. Automaten met een te groot risico zullen definitief worden weggehaald.

Preventie tegen overval en plofkraak blijft lastig, ook nu de betaalautomaten ’s nachts afgesloten zijn. Volgens het Verbond van Verzekeraars moeten ondernemers vooral zelf nagaan of het risico van een plofkraak wordt gedekt in de opstalverzekering. Vaak is dat namelijk niet het geval. Geen verzekeraar wil dat. Een enkele gedeputeerde ondernemer wist een verzekering bij ABN Amro af te dwingen. Het was tenslotte hun geldautomaat die het risico vormde. Dit is echter meer uitzondering dan regel.

Bel of mail Betecom voor deskundig beveiligingsadvies, camerabewaking en toegangscontrole.

#betecom #beveiliging #veiligheid #plofkraak #overval #toegangscontrole #camerabewaking

Gerelateerd nieuws

Geen gerelateerd nieuws.

Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via info@betecom.nl
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.