Noodverlichting

Noodverlichting en vluchtwegaanduiding van levensbelang. Waar moet u op letten?

20/8/2018

Noodverlichting is belangrijk voor diegenen die zich bij een calamiteit nog in het pand bevinden. Bij brand valt vaak de stroom (het licht) uit. Dit en de rookontwikkeling maken oriënteren moeilijk. Noodverlichting en vluchtwegaanduiding kunnen dan van levensbelang zijn.

Bij grote brand is het belangrijk dat mensen een gebouw snel kunnen verlaten. En dat is alleen mogelijk met een goede vluchtwegaanduiding en een adequate noodverlichting. Dat vindt ook Herold Boertjens, voorzitter van NVFN. Hij geeft enkele adviezen (bron: Noodverlichting en vluchtwegaanduiding, waar moet u op letten).

Soorten noodverlichting

We onderscheiden vervangingsverlichting en noodevacuatieverlichting. Deze laatste bestaat uit:

  • Vluchtrouteaanduiding: de bordjes met het groene mannetje en de witte pijl.
  • Vluchtrouteverlichting: het bovengenoemde bordje is weliswaar verlicht, maar het is niet helder genoeg om ook de omgeving te verlichten. En bij een stroomuitval is juist dat extra licht belangrijk.
  • Anti-paniekverlichting: “Zo’n 75% van de menselijke zintuiglijke waarneming bestaat uit zicht. Valt dat in één keer weg, dan leidt dat vaak tot grote stress. Wat je bijvoorbeeld heel vaak ziet is dat mensen compleet bevriezen en niet meer in beweging zijn te krijgen. Vandaar dat het Bouwbesluit bepaalt dat die anti-paniekverlichting moet worden aangebracht in ruimtes met meer dan 75 personen.”
  • Verlichting van werkplekken met verhoogd risico: “Sommige medewerkers kunnen bij brand niet zomaar weglopen. Bijvoorbeeld mensen die bezig zijn met hete frituur, of machines met draaiende onderdelen. Zij moeten eerst maatregelen nemen om de risico’s weg te nemen, en dat kan alleen met voldoende licht.”

Vluchtwegen vaak onduidelijk

“In het ideale geval begeleidt noodverlichting en vluchtwegaanduiding je tot aan de uitgang van het pand. Maar je ziet vaak dat zo’n bordje naar een deur wijst, terwijl daarachter geen vluchtwegaanduiding meer is te bekennen. Het resultaat: mensen hebben geen idee of ze naar links moeten of naar rechts, de trap op of af. Soms ook is de situatie nog extremer: dan is de betreffende deur grondig dichtgemetseld, of er staat een waarschuwing op om de deur niet te openen. Die werkt zo goed dat mensen de nooduitgang ook niet gebruiken bij een ontruiming”, aldus Boertjens.

Hoe investeert u in de juiste maatregelen?

“Inspectie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een gekwalificeerd beveiligingsadvies en onderhoudsbedrijf. Zij controleren of de apparatuur nog steeds werkt – maar kijkt ook verder. Bijvoorbeeld naar het ontruimingsplan. Daarnaast zal een erkend beveiligingsadviesbedrijf de juiste maatregelen adviseren en deze ook toetsen aan de verschillende wettelijke bepalingen en NEN-normen.

Beter beveiligd. Bel Betecom

Als erkend en gecertificeerd beveiligingsadviesbedrijf zetten wij onze ervaring en expertise graag in om u te helpen de juiste maatregelen te nemen. Op basis van een risico-inventarisatie adviseren wij je graag over de noodzaak van noodverlichting en vluchtwegaanduiding in jouw gebouw en de installatie ervan. Neem contact op voor deskundig advies en een persoonlijke kennismaking.

Gerelateerd nieuws

Geen gerelateerd nieuws.

Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via info@betecom.nl
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.