Zakelijk

Wie beveiligd de bewakingscamera?

21/11/2019

Een camerasysteem voor je beveiliging kennen we allemaal. Maar hoe zorg je dat jouw camera ook veilig kan worden gebruikt? Het gebruik van openbare infrastructuren voor camerabewaking betekent dat ze kwetsbaar zijn. Hiermee wordt nog te weinig rekening gehouden. Met alle risico’s van dien. Veiligheid, cybercrime en AVG rond camerabewaking.

Tot voor kort werd gesproken over Closed Circuit TeleVision (CCTV) bij camerabewaking. Wie de beelden wilde stelen, moest inbreken en de recorder meenemen. Tegenwoordig werkt het anders. Beelden worden via openbare infrastructuren (wifi) verspreid om in meldkamers en op smartphones ontvangen en beheerd te kunnen worden. Dat betekent ook dat de systemen kwetsbaar zijn geworden voor cybercrime. Daar wordt in de praktijk nog weinig rekening mee gehouden. Ook de komst van de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) vereist meer aandacht voor beveiliging van beveiligingssystemen met bewakingscamera’s.

AVG-boetes,kosten en imagoschade met ‘datalekkende’ camerabewaking

Sinds de invoering van de Algemene Verordening Persoonsgegevens is beveiliging van camerasystemen nog belangrijker geworden. Als de beelden in verkeerde handen vallen kun je hoge boetes verwachten en ook de continuïteit van je bedrijf kan schade ondervinden. Denk aan imago en vertrouwen.

Zorg dus dat je camerasysteem voldoet aan de eisen van de AVG en privacy autoriteiten. Bepaal zorgvuldig wie, wanneer tot welke beelden toegang krijgt. De netwerkarchitectuur kan worden gesegmenteerd als extra beveiliging en de communicatie van de camera tot het beeldscherm kan bijvoorbeeld worden versleuteld. Zorg ook dat je beelden eenvoudig en goed kunt terugvinden. Mensen van wie persoonsgegevens worden beheerd kunnen beelden opeisen waarop zij zijn te zien en de gegevensverwerker (eigenaar) vragen de beelden te vernietigen.  

Andere geavanceerde technieken zijn het toevoegen van een watermerk aan beelden, zodat duidelijk wordt dat ze niet zijn gemanipuleerd, toevoeging van een privacy masker, zodat camera’s niet onbedoeld bij woningen naar binnenkijken en 2-factor authenticatie voor toegang tot de data.

Cybercrime bij bewakingscamera’s

IP-camera’s zijn ideaal om cybercrime mee te plegen, vertelde beveiligingsspecialist Chuck Davis van Hikvision. Dit vereist extra aandacht en expertise. “Het zijn in feite gewoon computers, die dag en nacht aanstaan, behoorlijk krachtig zijn en vaak nauwelijks enige vorm van beveiliging hebben. Dat geldt voor camera’s, maar ook voor veel andere op internet aangesloten apparatuur.” Zorg in ieder geval dat door de leverancier of beveiligingsbedrijf aangeleverde updates om deze kwetsbaarheid ongedaan te maken, zo snel mogelijk worden geïnstalleerd. Vaak moet het systeem hiervoor opnieuw worden opgestart.

Beveiliging en camerabewaking blijft werk van specialisten

Het ontwerp, levering van de juiste apparatuur, installatie en onderhoud van veilige beveiligingssystemen met camerabewaking is maatwerk en werk van gecertifieerde specialisten als Betecom. Deskundig advies is cruciaal. Welk systeem en ontwerp je kiest, draadloos, bekabeld of een combinatie? Meer weten? Bel of mail Betecom.

(bron:beveilingnieuws.nl)

#betecom#camerabewaking #beveiliging #IPcamera #AVG #camera

Gerelateerd nieuws

Geen gerelateerd nieuws.

Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via info@betecom.nl
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.