Ontruiming

Herziene NEN-norm ontruimingsalarminstallaties gepubliceerd

27/3/2018

Onlangs is de herziene NEN 2654-2:2018 nl ‘Beheer, controle en onderhoud van brandbeveiligingsinstallaties – Deel 2: Ontruimingsalarminstallaties’ gepubliceerd. De norm is aangepast aan de inzichten en technologieën van deze tijd.Een ontruimingsalarminstallatie in een gebouw kan alleen effectief blijven functioneren wanneer de betrokken beheerder ervoor zorgt dat het beheer, de controle en het onderhoud van de installatie op de juiste wijze plaatsvinden. NEN 2654-2 geeft hiervoor de nodige aanwijzingen en eisen die in dit verband dienen te worden aangehouden.

Aanpassingen norm ontruimingsalarminstallaties

De laatste uitgave van de norm dateert uit december 2004. De norm is aangepast aan de inzichten en technologieën van deze tijd. De herziene norm vervangt NEN 2654-2:2004 nl en NEN 2654-2:2016 Ontw. Nl.

De belangrijkste aanpassingen en wijzigingen zijn volgens de NEN:

  • De definities uit de delen van NEN 2575 zijn verwijderd.
  • De taak van de beheerder is aangepast.
  • De uit te besteden taken van de beheerder zijn beter benoemd.
  • De taken van de onderhouder zijn daar waar mogelijk als prestatie-eis omschreven.
  • Een modelonderhoudsplan is toegevoegd.
  • Een modelrapport van periodieke controle door de beheerder is toegevoegd.
  • Een modelrapport van onderhoud door de onderhouder is toegevoegd.
  • Een richtlijn is opgenomen voor beheer, controle en onderhoud op afstand.
  • Een richtlijn is opgenomen voor maatregelen bij het uitschakelen van (delen van) de ontruimingsalarminstallatie.

Waarom brandmeldinstallaties en ontruimingsalarminstallaties belangrijk

Een ontruimingsalarminstallatie wordt meestal gebruikt in combinatie met een brandmeldinstallatie en ontruimingsplannen. Het totale systeem dient om de in het gebouw aanwezige personen zo snel mogelijk te attenderen op de aanwezigheid van brand. Hiermee worden levens gered.

Ontwerp, beheer en onderhoud installaties

Er zijn strikte regels rond het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van brandmeldinstallaties en ontruimingsalarminstallaties. Deze zijn vastgelegd in normen. Zo moeten deze op maat worden ontworpen door een Kiwa NCP-erkend Branddetectiebedrijf op basis van een Plan van Eisen (PvE). Ook de aanleg en het (jaarlijks) onderhoud voldoen aan strenge regels.Het Branddetectiebedrijf mag de installatiewerkzaamheden uitbesteden aan een erkend installatiebedrijf brandmeldinstallaties. Betecom is beide. Hierdoor is altijd duidelijk wie je aanspreekpunt is en wie verantwoordelijk. Bovendien moeten uw ontruimingsplannen up-to-date zijn. Reden genoeg om hiertoe een ervaren en erkend bedrijf in de arm te nemen.

 

Voldoet uw brandmeldinstallatie en ontruimingsalarminstallaties nog aan de eisen?

Als Kiwa NCP-erkend Branddetectiebedrijf en erkend Installatiebedrijf brandmeldinstallaties zijn wij goed op de hoogte van alle actuele eisen. We kijken graag samen met je of jouw brandmeldinstallatie en ontruimingsalarminstallatie nog up-to-date zijn en adviseren je over je ontruimingsplannen. Ook het onderhoud nemen wij graag uit handen. Alles conform de laatste normen. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Gerelateerd nieuws

Geen gerelateerd nieuws.

Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via info@betecom.nl
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.