Cameratoezicht op de werkvloer. Mag dat?

Cameratoezicht wordt natuurlijk ingezet voor beveiliging, maar steeds vaker ook voor toezicht op de werkvloer. Dat is niet verboden, maar er gelden wel wettelijke regels.


Cameratoezicht mag
Cameratoezicht mag, maar alleen met instemming van de OR. Is uw bedrijf kleiner dan 50 medewerkers en heeft u geen OR, dan moet cameratoezicht in ieder geval in een speciaal hiervoor georganiseerde personeelsvergadering worden besproken.

Stel u maakt gebruik van camerabewaking in uw pand. Het personeel is niet op de hoogte van het feit dat er (verborgen) camera’s aanwezig zijn op de werkvloer. Let dan op!

U bent als werkgever gerechtigd cameratoezicht in te zetten op de werkvloer als is voldaan aan de voorwaarden uit:
• Wet bescherming persoonsgegevens
• Wet op de ondernemingsraden en
• Wetboek van Strafrecht

Daarnaast moet rekening worden gehouden met goed werkgeverschap. Als goed werkgever dient u op de hoogte te zijn van de regels die gelden voor het gebruik van cameratoezicht, zoals de verplichting het cameratoezicht ter instemming voor te leggen aan de ondernemingsraad of een bijeenkomst met het personeel over het cameratoezicht te beleggen. Er gelden verschillende wettelijke regels voor het gebruik van camerabewaking en toezicht.


Waarvoor kunt u camerabewaking en toezicht nog meer inzetten?
Camera’s worden steeds meer ingezet voor extra inbraak- en brandbeveiliging. Moderne technieken maken veel mogelijk. Real-time camerabeelden bekijken en opvragen wanneer en waar u wilt. Maar ook cameratoezicht ten behoeve van veiligheid in de zorg en managementrapportage worden in toenemende mate toegepast. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!

Aanvullende managementinformatie ter verbetering van de bedrijfsvoering kan met een camerasysteem worden verzameld. Bijvoorbeeld voor het observeren van schappen in een winkel (tijdig aangevuld), het monitoren van het productieproces in de fabriek, checken van voorraden en analyseren van gebouwgebruik. Ook dit cameragebruik is aan wettelijke regels onderhevig.


Vraag advies over camerabewaking
Betecom is een Kiwa NCP-erkend en gecertificeerd Borg Technisch beveiligingsbedrijf. We beschikken over gespecialiseerde kennis van cameratechnieken en het inzetten van camerabewaking voor uiteenlopende doeleinden. Wilt u weten wat camera's in uw situatie kunnen toevoegen? Wij adviseren u graag. Neem contact met ons op voor een persoonlijke kennismaking en advies.

 

Cameratoezicht op de werkvloer

Adviesaanvraag

Adviesaanvraag