Gezondheidszorg

Ziekenhuizen en zorgcentra vragen speciale aanpak brandveiligheid

28/6/2018

Er breekt brand uit, in lichte paniek volg je snel de borden en komt uit in een gang met gesloten deur. Een ramp, zeker als je niet goed ter been bent, of te maken hebt met mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Voor deze kwetsbare mensen, die vaak minder mobiel zijn en dus meer risico lopen, zijn speciale veiligheidsmaatregelen noodzakelijk. Ook de wet stelt speciale eisen aan brandveiligheid in de gezondheidszorg.

Organisatorische en technische maatregelen

De te nemen beveiligingsmaatregelen vormen samen een keten. Wat bijvoorbeeld met bouwkundige en technische maatregelen niet kan worden gerealiseerd, kan op basis van gelijkwaardigheid worden gecompenseerd met extra organisatorische maatregelen. Denk aan extra bhv’ers en rookmelders en het verhogen van de controle op doorgangen.Bij brandveiligheid van gezondheidscentra spelen specifieke vragen.

In het nieuwe Medisch Spectrum Twente liep men o.a. aan tegen de vraag: “Hoe bepaal je de grootte van een compartiment? Die is niet alleen afhankelijk van het aantal vierkante meters, je moet ook rekening houden met de zelfredzaamheid van de patiënt: hoe mobieler die is, hoe groter het compartiment kan zijn. Maar ook dat is niet het hele verhaal, want neem de uitslaapkamer waar de patiënten verblijven vlak na een operatie. Die mensen zijn natuurlijk niet zelfredzaam, maar er is wel veel personeel aanwezig dat in een noodgeval kan ingrijpen. Dat speelt bij de grootte van het compartiment natuurlijk ook een rol.”(bron: brandveilig.com).

Ook het afsluiten van ruimten in deelcompartimenten vormt een uitdaging in gezondheidscentra. Het gebruik van 60 minuten brandwerende deuren in combinatie met toegankelijkheid, vluchtroutes en cleanrooms is niet eenvoudig. Lees hoe het dit is opgelost bij de nieuwbouw van Medisch Spectrum Twente.

Wettelijke eisen brandveiligheid gezondheidszorgfunctie

In het Bouwbesluit 2012 zijn speciale eisen gesteld aan de brandveiligheid bij gebouwen met een gezondheidszorgfunctie.  Download de folder van Rijksoverheid (brandveiligheid-bij-een-gezondheidszorgfunctie.pdf).

De basis voor brandveiligheid blijft:
  1. Voorkom het ontstaan van brand
  2. Zorg ervoor dat een brand zich niet snel kan ontwikkelen
  3. Zorg voor alarmering bij brand
  4. Zorg voor blusmiddelen
  5. Zorg voor veilige vluchtroutes
  6. Houd een brand binnen de perken
  7. Voorkom voortschrijdende instorting van de bouwconstructie bij brand

Betecom gebrand op veiligheid

Betecom behoort al sinds 2004 tot een select groepje bedrijven dat Kiwa NCP-erkend branddetectiebedrijf is. Wij hebben meer dan 25 jaar ervaring in uiteenlopende branches waaronder de gezondheidszorg. We helpen je ook graag de juiste maatregelen te nemen voor meer veiligheid in uw gezondheidszorginstelling. Neem contact met ons op voor een persoonlijke kennismaking en advies.

Bekijk het bouwbesluit 2012

Gerelateerd nieuws

Geen gerelateerd nieuws.

Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via info@betecom.nl
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.