Zonnepanelen een serieus brandrisico

Het investeren in zonnepanelen is hot. De terugverdientijd is te overzien en het rendement behoorlijk. Wees u echter ook bewust van de brandrisico’s bij uw investering in zonnepanelen op uw dak. Zorg voor deskundige installatie, regelmatig onderhoud, risico-inventarisatie en een goede verzekering.

Steeds vaker zien we berichten over zonnepanelen die spontaan vlamvatten. U zult maar net uw complete woning of bedrijfshal hebben voorzien van zonnepanelen. Daarvoor zijn veel goede redenen. Blijf echter alert op de brandrisico’s, want uw zonnepanelen vormen een kleine elektriciteitscentrale op uw dak, met ingewikkelde techniek erachter. Deze installatie is gevoelig voor kortsluiting en oververhitting, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Wat is bekend over de brandrisico’s van zonnepanelen?

De oorzaken van brand door zonnepanelen zijn nog onvoldoende duidelijk. Daarom heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) opdracht gegeven voor een onderzoek naar de oorzaak van recente branden op daken met zonnepanelen.

Toch is al veel te zeggen over de brandrisico’s van zonnepanelen. Zonnepanelen vormen een netwerk dat bij daglicht continu stroom opwekt. Kortsluiting in de kabels, de aansluitingen en/of de omvormer kan leiden tot een steekvlam en een gevaarlijke kettingreactie.

Brandrisico’s ontstaan vooral door:

  • Loshangende kabels die aangetast worden door weer en wind.
  • Aansluitingen tussen kabels die losraken en oververhit.
  • Achterstallig onderhoud van de omvormer


Maatregelen om brandrisico’s te verkleinen

Deskundige installatie door een ervaren expert die elektrotechnisch is geschoold is een must! Keuring van uw installatie door een onafhankelijke expert is verstandig. Goed en regelmatig onderhoud van uw complete installatie is eveneens belangrijk. Informeer voor alle zekerheid bij uw verzekeringsmaatschappij of uw opstal/inboedelverzekering de zonnepanelen dekt. Belangrijk hierbij is of de zonnepanelen gemonteerd zijn AAN het dak of dat ze los op het dak staan.

  • Wees u bewust van de risico’s
  • Deskundige installatie
  • Regelmatig onderhoud
  • Check uw inboedel en/of opstalverzekering

Beter beveiligd. Bel Betecom

Als erkend en gecertificeerd beveiligingsadviesbedrijf zetten wij onze ervaring en expertise graag in om u te helpen de juiste maatregelen te nemen. Ook wanneer u zonnepanelen heeft of wilt laten installeren. Op basis van een risico-inventarisatie adviseren wij u graag over brandbeveiligingsmaatregelen in uw gebouw of woning. Neem contact op voor deskundig advies en een persoonlijke kennismaking.

Adviesaanvraag

Adviesaanvraag