Alert op brandgevaar ook in en om huis

Het droge weer van de laatste weken zet Nederland letterlijk in brand op sommige plaatsen. Op diverse plekken ontstaan natuurbranden. De brandweer is alert en heeft uw hulp hard nodig. Ook het brandrisico in en om de woning vraagt deze zomer speciale aandacht. Extra voorzichtig dus met o.a. sigaretten, afval en BBQ!

Van een klein vuurtje tot een allesverwoestende brand

BBQ-en in de open natuur is gevaarlijk. Een sigaret uit het raam gooien kan tot een natuurbrand leiden. Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken. Smeulend zwerfafval en glas is regelmatig een oorzaak van natuurbrand.

Weet wat je kunt doen om natuurbranden te voorkomen en hoe u de brandweer kunt helpen ze te bestrijden.

Brandveiligheid in en om (vakantie)huis

Gevaar zit in een klein hoekje. Dat geldt ook voor brand. Bij het droge weer van nu kan een vonk genoeg zijn en breidt vuur zich supersnel uit. Zorg in ieder geval dat u altijd blusapparatuur bij de hand hebt. Liefst een schuim- of poederblusser, een blusdeken en EHBO-spullen. Ook in vakantiewoningen is het belangrijk om met kleine blusmiddelen en rookmelders de brandveiligheid zeker te stellen.

Tips voor veilig BBQ’en

Voorkomen is altijd beter dan blussen. Dus wees voorzichtig met BBQ-en. Bekijk in deze video hoe je een BBQ aansteekt om veilig te BBQ-en:

  • Plaats de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond.
  • Steek de BBQ alleen aan met aanmaakblokjes. Nooit met spiritus of een andere vluchtige brandbare vloeistof. Deze brandbare vloeistoffen veroorzaken in combinatie met open vuur een steekvlam.
  • Houtskool blijft lang nagloeien. Gebruik, indien nodig, zand om te doven.
  • Zorg dat kinderen op minimaal 2 meter afstand zijn van open vuur. Denk ook aan brandbare kleding!
  • Zorg dat de degene die de barbecue bedient nuchter is, stel een BBQ-BOB aan.

Rookmelder redt levens, mits deze op de juiste plek hangt

Het plaatsen van een rookmelder kan levens redden. Gelukkig heeft 70% van de woningen een brandmelder. Zorg ook dat deze op de juiste plek hangt: in de hal van elke etage en 50 centimeter van de wand.

Beter beschermd tegen woningbrand. Bel Betecom!

Wees vooral alert en voorzichtig. De Brandweeracademie raadt behalve rookmelders ook alternatieve blussystemen aan, zoals sprinklerinstallaties (direct aangesloten op de waterleiding). Een brandalarminstallatie (bijvoorbeeld gekoppeld aan uw inbraakalarminstallatie) zorgt voor snelle signalering en een langere vluchttijd.

Meer weten over brandpreventie in de woning, sprinklerinstallatie en brandalarminstallaties in uw woning? Bel ons gerust voor advies op maat.

 

Ik Woon Veilig PlanAdviesaanvraag

Adviesaanvraag

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief